Menu
Zuid-Nederlandse Groendag

Zuid-Nederlandse Groendag

W1: Virtual reality (VR)

  • Gepubliceerd in Workshops

Multi efficiënt  als ontwerpmedium voor tuinen en parken.

Door: Hans Gageler (TSD)

Deze interactieve workshop neemt u letterlijk mee in een virtuele werkwijze die een voorsprong betekent in uitwerking en overdracht van creatieve ideeën.  De laatste stand van zaken omtrent ontwerptools en “virtual reality presentation”  wordt gepresenteerd op een wijze die voor iedere geïnteresseerde goed te volgen is.  Vragen als:  “Is dit voor mijn organisatie of gemeente in te zetten en heeft het meerwaarde?” of “Is de klant, collega of stakeholder al zover om dit te waarderen?” Ook “Het verborgen marketing-effect van VR”  komen aan bod en worden beantwoord op basis van praktijkvoorbeelden.

Met VR kan tegenwoordig ook het gevolg van een ontwerp over lange termijn worden berekend en gevisualiseerd. Doordat lange termijn groeiprojectie van beoogde beplanting mogelijk is en de gevolgen perfect zichtbaar zijn, levert dit een schat van informatie op ten aanzien van bepaalde keuzes van beplanting. De kans op beter doordachte en meer duurzame ontwerpen is hiermee sterk vergroot. VR  is in bepaalde industrieën al lang en breed gemeengoed.  Ook hiervoor geldt: Wat vandaag wordt gezien als “gadget” of “toekomstmuziek” is veel sneller realiteit dan verwacht. We kunnen gerust stellen dat ook in de groene sector de toekomst wat dat betreft al lang is begonnen. De uitdaging is om het in het voordeel te laten werken voor de eigen organisatie. 

W2: Duurzaamheid als groeikans

  • Gepubliceerd in Workshops

Duurzaamheid is een gevleugelde term in alles wat we zowel privé als zakelijk ondernemen. Alles moet duurzamer, dus ook de inrichting en het beheer van tuinen en de openbare ruimte. Zowel op particulier als overheidsniveau is er op meerdere fronten aandacht voor dit thema.

Overheden stellen duurzame eisen aan inkopen en milieuvriendelijker werken. Campagnes als ‘Tegel eruit, plant erin’ maken consumenten bewust van hun rol bij waterberging. Termen als circulaire en biobased economie zijn steeds vaker te horen. Er zijn Green Deals gesloten tussen het bedrijfsleven en de overheid om verduurzaming daadwerkelijk te realiseren. Maar wat betekent dat nu voor hoveniers,  groenvoorzieners en andere groenprofessionals?

In deze workshop duiken we in duurzaamheid en de kansen en uitdagingen die dat voor de groenprofessional  met zich meebrengt.

Vincent van Rijsewijk is ondernemer en al jaren actief met de combinatie verduurzaming en commercie in de groene wereld. Hij voert in opdracht van de provincie Brabant een Green Deal uit en stond in 2012 in de Duurzame 100 van Trouw.

W3: Big data. Nut of noodzaak?

  • Gepubliceerd in Workshops

Door: Paul van der Donk (HAS)

De kwaliteit van het groen, de hoogte van het gras, of een beplanting ‘voldoet’,  het was tot voor kort de technische staat die dit bepaalde. Nu zien we steeds meer dat techniek niet meer leidend is maar juist het gebruik van de openbare ruimte en de tevredenheid van de gebruikers. Beheer is dan ook niet meer het  rondje om de kerk waarin gepoetst en geschoffeld word, maar het luisteren naar de gebruiker en de wensen vertalen naar onderhoud en inrichting!  Een andere vraag en een andere output vraagt om ander input. Waar baseert u uw opgave op? Welke informatie heeft u nodig om de opgave te bepalen? En hoe meet u of de inzet efficiënt is geweest?  Welke data is dus nodig! Er is een enorm aanbod aan data, open source, data uit gemeentelijke systemen, analyses door satellieten etc.. De vragen die gesteld kunnen worden lijken onbegrensd, want wat gebeurt er als de neerslag gegevens worden gecombineerd met hitte eilanden en areaal groen? Of gegevens over bewonerstevredenheid, gezondheid en groen?

In deze workshop laten we zien dat de beheervraag breder is geworden en daardoor er ook andere parameters nodig zijn. En, hoe verloopt het proces van analyse naar praktijk!

Abonneren op deze RSS feed

Nieuwsbrief ontvangen?